Den nesten usynlige inneklimarevolusjonen

 

Desentral ventilasjon eller romventilator – vifte i veggen eller fullverdig balansert ventilasjonssystem. Den nye ventilasjonsmetoden er på vei inn i norske hjem.

Kortreist luft via desentrale ventilasjonsenheter gjør det mulig å ha ulike temperatursoner i forskjellige rom. Et diskret ventildeksel avslører at rommet er godt ventilert.

Hva er romventilasjon?

Begrepet «romventilator» ble lansert av leverandører av store ventilasjonsanlegg for å differensiere fra deres kanalbaserte systemer.

Den opprinnelige betegnelsen på metoden er desentral balansert ventilasjon med varmegjenvinning. En betegnelse som bærer bud om hva den nye teknologien kan levere når produktene settes i system.

Desentral ventilasjon monteres skjult i ytterveggene. Ventilatorene kan operere enkeltvis eller som enheter i et balansert ventilasjonssystem for utvalgte rom, eller i hele boligen.

  • Fraværet av plasskrevende ventilasjonskanaler og aggregat er den synlige fordelen. Ventilasjonen passer inn i huset. Du slipper å tilpasse huset til ventilasjonen.

Den nye ventilasjonen

Forenkling og ny teknologi møter ofte motstand, men i dag finnes det knapt noen leverandør av tradisjonell boligventilasjon som ikke har en «romventilator» i sortimentet.

 Det er imidlertid de spesialiserte aktørene som har skapt dette skiftet innen boligventilasjon, og som driver utviklingen av energieffektiv desentralisert ventilasjon fremover.

 Tyskland er ledende, forteller Morten Storegjerde i Lavenergisystemer, som var først til å satse på slike løsninger i Norge. Det var naturlig for oss å samarbeide med LUNOS, som er den drivende aktøren og størst i bransjen.

  • Den friske luften finnes rett utenfor stuevinduet, så hvorfor transportere den gjennom lange, og kanskje forurensede kanalsystemer?

LUNOS e2: Tysk-sveitsisk ingeniørsamarbeid har resultert i en teknologi og design som er svært stillegående og utnytter varmegjenvinneren maksimalt.


«Gadget» eller genialt?

Hver enhet inneholder en varmegjenvinner som samler opp varmeenergi når ventilatoren sender ut brukt, oppvarmet luft gjennom ytterveggen. Varmen tilbakeføres så til frisk luft når den trekkes inn gjennom den samme ventilatoren. Prinsippet kalles regenerativ varmegjenvinning. Det bidrar til lavere oppvarmingskostnader.

 Også enkle vifter kan flytte luft. Behovet er kanskje ikke det samme i en kjellerstue eller et hobbyrom, som i soverommet eller stua.

Materialvalg, design, teknologi og styringselektronikk avgjør egenskaper og ytelse.

Et energisparetiltak

Med galopperende energikostnader er det hyggelig at ventilatorene nærmest «går på luft». Med energigjerrige 12 Volt motorer og en årsgjennomsnittlig varmegjenvinning godt over 80 % iht. gjeldende målestandard, er de beste desentrale ventilasjonssystemene eksempler på det grønne skiftet.

 Det er ved rehabilitering og ettermontering at den nye teknologien først vant frem. Når boliger forbedres ønsker huseier samtidig sunt inneklima og lavere strømregninger. Den bærekraftige løsningen anvendes også stadig oftere i hytter.

– Jeg er glad vi satset på tysk kvalitet, sier Morten Storegjerde.

Det gleder oss når huseiere ringer eller skriver oss og forteller hvordan inneklimaet er blitt bedre.

 
 
Reidar Pettersen