LVD03

Lyd og støydemping med LUNOS e2 desentral balansert ventilasjon

Lyd er et tilbakevendende punkt når man vurderer nytt ventilasjonsanlegg til boligen.

 Vi erfarer at forespørsel om lydnivå gjerne skyldes erfaringer fra sentraliserte anlegg med aggregat og kanaler, hvor bl.a. aggregatet krever isolering og lyddemping for å redusere motorstøy og vibrasjoner.

Plassering av aggregat i tilknytning til yttervegg medfører noen steder også ulempe for naboer.

Plannerbild_Website.jpg

 Det er en kjent sak at luft i bevegelse avgir lyd. Støy fra ventilasjonsaggregat og sus i ventiler er kjente utfordringer ved tradisjonelle anlegg. Likeledes slipper passive lufteluker og åpne vinduer gjennom lyd fra utsiden.

Mye luft gir mye lyd. Moderat kapasitetsinnstilling for luftskifte vil dempe lydbildet.

 

 Desentrale system har små, stillegående og svært energieffektive viftemotorer plassert i ventilatorene skjult i husets yttervegger.

 I desentral ventilasjon er det først og fremst luftstrømmen som bidrar til lyd, men også elektronisk styring og rotorbladenes design spiller en rolle.

 Lydnivået avhenger av flere faktorer:

 ·       Kapasitet - ett par LUNOS e2 kan gi et luftskifte fra 5 til 60 (forsert) m3/t. Ved 15 m3/t er det målt til ca. 24 dB. Byggforsk oppgir at 25 dB anses å være innenfor komfortsonen i soverom

·       Lufthastighet – Lunos ventilkanaler har en utvendig diameter på 160 mm. slik at luftvolumet som passerer gjennom ventilen ikke krever unødig høy hastighet.

·       Viftemotorteknologi – Lunos benytter moderne ec vifteteknologi utviklet i samarbeid med og produsert av den ledende europeiske vifteprodusenten; EBM Papst. Måleresultater tilsier at romventilatorene er markedets mest stillegående. De er designet for effektivt å flytte luft i begge retninger uten at det genereres unødig lyd.

·       Plassering – ventilatorer med varmegjenvinning bør, som andre ventiler, plasseres mest mulig åpent og fritt på veggen. Gjerne ved siden av et vindu. Plasseres de tett inntil himling eller tilstøtende vegg, kan lyden reflekteres og bli mer merkbar.

·       Akustikk – samme ventilator kan høres ulikt i forskjellige rom. Det avhenger bl.a. av størrelse, overflatematerialer, samt veggmaterialer og innredning.

·       Pause - med Smart Comfort styring kan en koble fra ventilasjonen i korte perioder uten at den forblir av.

·       Lyddemping – til personer som er spesielt følsomme for lyd, tilbyr vi et innvendig lyddempende deksel https://www.lavenergisystemer.no/lunos-produkter/lyddempende-akustikk-puck. Et slikt krever noe plass, og erstatter standard innerdeksel.

·       Støydemping – sammenlignet med passive ventiler gir Lunos e2 en demping mot utvendig lyd. I støyutsatte områder kan en i tillegg benytte Lunos lydabsorberende innerdeksel https://www.lavenergisystemer.no/lunos-produkter/lydabsorberende-innerdeksel. For ytterligere demping kan utvendige stormkapper https://www.lavenergisystemer.no/lunos-produkter/stormkappe-1hwe-og-1haz eller fasadeelementet LunoTherm https://www.lavenergisystemer.no/lunos-produkter/lunotherm-s-fasade anvendes.

 Lyd måles på ulike måter. Det kan være vanskelig å sammenligne tekniske spesifikasjoner. Lave måleverdier er ikke alltid en garanti for at lydnivået øret oppfatter vil være lavt.

 STØYDEMPING

Ved støytiltak mot trafikkerte veier, jernbane eller flyplasser monteres det ofte spesielle støydempende ventiler i husvegger. LUNOS leverer tilsvarende støydemping til ventilatorene. Lyddempende innerdeksel, polstret utvendig kappe eller LUNOtherm integrerte fasadeelementer gir demping på nivå med andre spesialprodukter og benyttes bl.a. ved støytiltak i regi av Statens Vegvesen.

 Eksempel på hus med støydemping:

https://lavenergisystemer.squarespace.com/s/RING3-STYDEMPING.pdf

Reidar Pettersen