LVD0301

Ventilasjon og lyd

Ventilasjonen har som oppgave å fjerne forurenset luft, og erstatte den med ren og frisk luft. Dette betyr at luft må flyttes! Dette gjør vi av hensyn til helse og komfort, og av hensyn til selve bygningen.

Inneklima

Kvaliteten av inneklimaet består av mange faktorer. Luften kan for eksempel være forurenset av CO2, støv, røyk, radon og soppsporer. Luftfuktighet, trekk og temperatur påvirker opplevelsen av inneklimaet. I tillegg er støy en del av inneklimaet i boligen.

Lydkilder

All flytting av luft skaper lyd.

Jo større luftmengder og jo større lufthastighet desto mere lyd. Uønsket lyd er støy. Kilder til støy kan være utvendige fra trafikk eller naboer, og kan komme inn via vinduer, tynne vegger eller lufteluker uten dempning. Innvendige tekniske installasjoner som varmepumper, kjøleskap og ventilasjonsanlegg lager også lyd.

Opplevelse av lyd

Oppfatningen av, og følsomheten for lyd varierer mye fra individ til individ. For noen kan buldringen fra en tung motorsykkel være som musikk, og for andre kan en stillegående kjøleskap være svært enerverende. Sammenhengen lyden oppstår i påvirker vår oppfatning i sterk grad, det samme gjør hva vi er vant til. Lyd er ofte et tilvenningsspørsmål. Mange faktorer påvirker lydbildet.

Almengyldige, objektive målinger kan være en utfordring, dels fordi det gjerne er en subjektiv opplevelse man ønsker å karakterisere, og dels fordi det finnes mange målemetoder og målebetingelser. I noen tilfeller benyttes en teoretisk beregnet verdi basert på lydkildens effekt, - som gir tilsynelatende svært lave verdier sammenlignet med målte verdier.

For innvendige lydkilder påvirkes også lydbildet i stor grad av plassering i rommet, og ikke minst av overflatene i rommet. Harde overflater i rommet gir reflekser, liten dempning, og lang etterklangstid. Akustikken i rommet oppleves som dårlig.

 
Plannerbild_Website.jpg

Tiltak mot støy

 Støykilden avgjør hvilke tiltak som er effektive. Støy utenfra kan dempes med isolasjon, flerlags vinduer eller ventiler med støydemping fordi det er ikke alltid hensiktsmessig med åpne vinduer på grunn av støy og forurensning. For tradisjonelle ventilasjonssystemer med aggregat og kanaler benyttes kjente teknikker med lyd- og vibrasjonsdemping av aggregatmotorene, lydfeller i kanalføring, og i noen tilfeller dempning av utvendig utløp, om det ligger nær naboer.

For desentrale ventilasjonssystemer benyttes det gjerne flere ventiler med større diameter og ingen kanaler. Dette fører til lavere lufthastighet, og lyden fordeles over flere steder med lavere nivå. Ved særlige behov f.eks utvendig trafikkstøy, kan spesielle deksler med lyddempende funksjon benyttes.

Og ikke minst: Rommets akustiske egenskaper kan påvirkes mye, for eksempel med tekstiler og innredning.

Lyd, og desentral ventilasjon fra Lunos

I desentrale ventilasjonsløsninger fra Lunos benyttes det ventildiameter på 160 mm, og små energieffektive EC-motorer av europeisk fabrikat fra EBM Papst. Med de spesialdesignede viftebladene gir dette et lavest mulig lydnivå. Siden ventilatorene monteres i yttervegger er det korte transportveier, og det kreves ikke effekt for å presse luften gjennom et kanalnettverk. Det er luftbevegelsen som høres og ikke motorlyd. Lite effekt gir lite lyd. Retningsskiftet for luftstrømmen, ca hvert minutt, foregår med myk start/stopp. Måleresultater tilsier at ventilatorene fra Lunos er markedets mest stillegående under sammenlignbare målebetingelser.

  • LUNOS e2 kan levere luftmengder fra 5 til 60 (forsert) m3/t. Ved 15 m3/t er det målt til ca. 24 dB. Byggforsk oppgir at 25 dB anses å være innenfor komfortsonen i soverom.

  • Ventilatorene bør plasseres mest mulig åpent og fritt på veggen. Plasseres de tett inn i hjørner mot vegg eller himling vil lyden lettere kunne reflekteres.

  • For personer som er spesielt følsomme for lyd, finnes det innvendig lyddempende deksel . Dette krever noe plass, og erstatter standard innvendig deksel. Smart Comfort-styring kan også settes i en innsovningsstilling i en periode, uten at den forblir avslått.

Demping av utvendig støy

Ved offentlige krav om støytiltak mot trafikkerte veier, jernbane eller flyplasser monteres det ofte spesielle støydempende ventiler i ytterveggene. LUNOS ventilatorer er i seg selv støydempende mot utvendig støy på grunn av det tunge keramiske elementet til varmegjenvinningen, og benyttes gjerne sammen med lyddempende innvendig deksel og en polstret utvendig stormkappe. Dette gir støydempning på nivå med andre spesialprodukter, og Lunosløsninger benyttes bl.a. ved støytiltak i regi av Statens Vegvesen.

Ved større fasadetiltak kan fasadeelementet LunoTherm benyttes, som i tillegg ikke er synlig i fasaden!

Fra vår referanseliste: Bolighus med trafikkstøydemping.

20210212

 

 
Reidar Pettersen